Toimintaterapia - mitä se on?

Toimintaterapia on asiakaslähtöistä kuntoutusta,  joka pohjautuu asiakkaan ja hänen arkiympäristönsä sekä terapeutin yhteistyöhön.  Terapialle laaditaan aina tavoitteet. Toimintaterapiassa terapeuttinen, asiakkaalle mielekäs, merkityksellinen, sopivan haastava ja onnistumisen kokemuksia mahdollista toiminta on keskeisessä  osassa terapiaprosessia.  Leikin ja erilaisen toiminnan kautta pyritään edistämään asiakkaan itsenäisiä valmiuksia ja taitoja toimia elämässään.  Toimintaterapian toteuttaminen pohjautuu aina toimintaterapia tutkimukseen.  Toimintaterapiaan ohjaudutaan yleisimmin kunnan perusterveudenhuollon tai erikoissairaanhoidon yksikön lähettämänä.  Maksavana tahona voi toimia kela, sairaanhoitopiiri, kunta, kaupunki, järjestö tai asiakas itse.

Toimintaterapia voi toteutua yksilö-, pari- tai ryhmämuotoisena. Tärkeä osa terapiaa on asiakkaan arkiympäristön ihmisten ohjaus. ( vanhemmat, päiväkoti- ja koulu henkilökunta) Ohjauskäynneillä Terapeutti miettii yhteistyössä vanhempien ja päiväkoti/koulu henkilökunnan kanssa erilaisia keinoja tukea lapsen toimintaa arjessa sekä antaa erilaisia vinkkejä lapsen kehityksen tukemiseksi. 

Toimintaterapiassa voidaan vahvistaa mm.

  • Minäkuvaa ja itsetuntoa
  • Sosiaalisia-, vuorovaikutus -ja leikkitaitoja
  • Hieno -ja karkeamotorisia taitoja sekä kehonhahmotusta
  • Erilaisia arjentoimintojen omatoimisuus -ja itsenäistymistaitoja (esim. keittiötoiminnat, asiointi)
  • Silmä-käsiyhteistyötä ja visuaalista hahmottamista
  • Oman toiminnanohjauksen ja tarkkaavaisuuden ylläpitämisen taitoja ja siihen vaikuttavia tekijöitä
  • Erilaisia aistisäätelyn -ja käsittelyn vaikeuksia
Toimintaterapia toteutuu yleensä 1-2 krt viikossa joko vastaanotolla, koulu- koti- tai päiväkotikäynteinä. Terapian kesto on 45- 90 minuuttia.

Terapiajakson pituus vaihtele asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Terapiajaksoon päätyttyä terapeutti kirjoittaa lausunnon terapiaprosessin toteuttamisesta peilaten tilannetta asetettuihin tavoitteisiin.